Daytrading

Daytrading är en handelsstrategi där man inte håller några positioner öppna över natt. De positioner du öppnar under en handelsdag ska alltså stängas innan handelsdagen är över.

daytrading 2Exakt hur länge man håller positioner öppna varierar, beroende på vilken teknik man använder och vad som sker på marknaden under dagens gång. Vissa strategier innebär att man bara håller positioner öppna i några sekunder innan man stänger dem och antingen tar hem en vinst eller realiserar en förlust. Andra tekniker har lite längre tidsperspektiv, men vad de alla har gemensamt är att de inte involverar att hålla positioner öppna över natt.

Framväxten av handelsplattformar och mäklare på internet har gjort att daytrading idag är något som är tillgängligt för de breda folklagren. Man behöver inte ha något stort kapital för att komma igång, så länge man är nöjd med att ägna sig åt handel med små belopp medan man gradvis bygger upp sin bankrulle. Viktigt är att välja en mäklare där kostnaderna inte blir höga för den typ av daytrading du vill ägna dig åt, annars kommer köp- och säljcourtage att äta upp vinsterna för dig.

Att tjäna pengar på små prisförändringar

Framgångsrika daytraders använder sig vanligen av strategier som innebär att de tjänar pengar på förhållandevis små prisförändring. Vissa tekniker, såsom scalping, gör det till och med möjligt att tjäna rejält med pengar på pyttesmå fluktuationer.

Daytraders som exploaterar små prisförändringar brukar vanligen tillämpa en eller båda av följande strategier:

  • Att öppna och stänga väldigt många positioner. Det räcker med en liten vinst per affär för att det ska bli mycket pengar sammanlagt.
  • Att öppna och stänga stora positioner. När positionen är stor innebär även en liten prisförändring i rätt riktning att man gör en rejäl vinst i kronor och ören (även om vinsten inte är så stor procentuellt sätt).

Hävstångshandel

tradingDet är vanligt att daytraders använder sig av hävstänger. Detta innebär att de skjuter till ett visst kapital själva, och sedan lånar resten av mäklaren för att kunna genomföra sin handel.

  • Med hjälp av hävstänger kan man göra det möjligt att hålla många positioner öppna samtidigt trots att man inte har något stort eget kapital.
  • Med hjälp av hävstänger kan man göra det möjligt att handla med stora positioner trots att man inte har något stort eget kapital.

Att använda hävstång är lockande, men också riskfyllt. Du måste alltid betala tillbaka de lånade pengarna till mäklaren, oavsett hur affären gick. Med en hävstång kan du förlora mer pengar än vad du har, och bli skyldig mäklaren ett stort belopp som måstet återbetalas omedelbart.

Det förekommer också att nätmäklare lägger in en automatisk stop-loss order när du gör en affär med hävstång. Detta för att mäklaren vill skydda sig själv. Det kan verka bra med en stop-loss, men risken är att den slår till i en situation där du själv skulle ha valt att sitta still i båten. Stop-loss innebär i en sådan situation att man som handlare inte har något val: en förlust kommer att realiseras, trots att man som handlare inser att kursdippen högst troligen bara är tillfällig och det bästa vore att rida ut den.