Privatlån

Privatlån är ett lån där långtagaren lånar ut till en privatperson och inte tar någon säkerhet för lånet. Denna typ av lån kallas även för blancolån. Ett lån där din fastighet, båt eller bil står som säkerhet för lånet är alltså inte ett privatlån, även om låntagaren är en privatperson. På samma vis är ett lån från pantbanken inte ett privatlån/blancolån, eftersom man där lämnar något som säkerhet för lånet.

När du ansöker om ett privatlån blir din totala ekonomiska situation mycket viktig för långivaren, just eftersom det saknas säkerhet. Har man till exempel betalningsanmärkningar eller saknar regelbunden inkomst kan det vara svårare att få ett privatlån beviljat, och blir man godkänd kommer lånebeloppet troligen att vara litet och villkoren ganska dåliga. Du kan använda långet till vad som helst unklusive veterinärkostnader.

Idag finns det många olika långivare som erbjuder privatlån och det kan löna sig att jämföra. Din gamla vanliga bank kanske inte alls har bästa privatlån för dig, utan det visar sig att du kan få ett mycket bättre erbjudande via ditt fackförbund, någon annan organisation du tillhör eller helt enkelt med hjälp av jämförelsesajter på internet.

privatlån

Privatlån istället för billån

Att köpa bil med hjälp av ett billån är mycket vanligt i Sverige. Ofta förmedlas lånet av bilhandlaren och bilen sätts som säkerhet för lånet. Det är förstås en bekväm lösning, men det är inte alltid den mest fördelaktiga för konsumentet. Vårt tips är därför att du tar en titt även på andra alternativ och jämför med ett kritiskt öga, så att du kan hitta den finansieringsform som är bäst för just dig. I vissa fall är ett vanligt privatlån en bättre lösning än ett specifikt billån.

vet

Några fördelar med privatlån

  • Bilens värde spelar ingen roll för hur stort lån du kan beviljas. För ett billlån är det vanligt att man bara får låna 80% av kostnaden. Med ett privatlån kan du låna 100% av kostnaden.
  • Med ett privatlån kan du till och med låna mer än vad bilen kostar att köpa. Detta ger dig ökad flexibilitet. Du kan till exempel välja att köpa en lite billigare begagnad bil som du får för ett bra pris för att en viss grej måste fixas till, och sedan låna så att du har råd att både betala för bilen och få problemet åtgärdat direkt.
  • Med ett privalån är långivaren inte intresserad av vem du köper bilen från. Det finns inget krav på att du måste köpa från en auktoriserad bilförsäljare, utan du har frihet att själv välja vem du köper bilen ifrån.
  • Det är vanligt att billån bara beviljas för bilar som kostar över en viss gräns att köpa, till exempel minst 75 000 kronor. För privatlån finns inte någon sådan nedre gräns.
  • Med ett privatlån har långivaren inte några krav på exakt hur du väljer att hålla din bil försäkrad. Detta eftersom långivaren inte har säkerhet i bilen och inte behöver bry sig om vad som händer med den.